Výsledky vyhledávání pro dotaz caffe lattetextkosmetika

Výsledky vyhledávání v sekci: Zdraví

OBJEDNÁVEJTE KÁVU JAKO GURMÁNKA: POZNEJTE DRUHY KÁVOVÝCH NÁPOJŮ

Mezi český nešvar patří vše přejmenovávat a vymýšlet různý patvary originálních názvů. Výjimkou nejsou ani kávové nápoje. Pojďte se s Magazínem 2K podívat na 8 druhů kávových nápojů.Jistě jste již slyšely nebo dokonce použily termíny jako je piccolo nebo presso s mlékem. Pravda je taková, že ani jedno neexistuje. A jak to tedy je správně?1. EspressoKlasické espresso je pouze jedno, nemá jiné názvy. Jde o malé množství kávy, které není nikoli, o to více silnější, ale jde tu spíše o větší koncentraci chutí. Espresso se připravuje 20 – 30 sekund. Po delší době se už káva přepaluje a zanechává nepříjemnou pachuť a škodlivé látky. Pokud vám espresso nestačí, objednejte si doppio, což je dvojité espresso.2. AmericanoKáva s označením americnao je vlastně espresso doplněné horkou vodu pro zvýšení objemu. Klasicky v poměru 1:5.3. LungoTento druh kávy je také další druh espressa dolitého vodu. Na rozdíl od kávy americano je lungo ředěno v poměru 1:1.4. RistrettoKáva ristretto je espresso naopak s menší koncentrací vody. Přesněji se jedná o šálek s 20 ml tekutiny. Jde o velmi silnou koncentraci chutí a větší požitek z kávy. 5. CappuccinoNápoj o velikosti 150 až 180 ml, jehož základem je 80 ml espressa a teplé mléko, které na povrchu tvoří 2 cm vysokou hustou pěnu. Správná teplota mléka na cappuccino nesmí při šlehání přesáhnout 65°C. Pro kvalitní cappuccino se nesmí použít žádný jiný kávový extrakt, než správné 30ml espresso. 6. Espresso machiatoDle staré školy se jednalo o espresso s kapkou mléčné pěny. Moderní machiato vypadá jako malé cappucino. Espresso je o svém objemu 80 ml doplněno až po okraj šálku mléčnou pěnou a může být ozdobeno latte artem. Pozor na výslovnost, machhiato čteme jako „makjáto“. Dalo by se říct, že tento nápoj většina Čechů vyžaduje pod nesprávným označením „preso s mlékem“. 7. Caffe lattePokud si v Itálii objednáte latte, jak jste zvyklé, možná budete překvapené, že dostanete jen sklenici mléka. Pokud opravdu chcete kávu s mlékem, nezapomeňte zdůraznit slovo caffe a objednávejte caffe latte. Caffe latte je nápoj o objemu 250 ml a rozdíl oproti cappucinu je menší celkový objem i podíl mléčné pěny.Další variantou je latte macchiato, které se připravuje do vysoké sklenice, a to tím způsobem, že se nejdříve napění mléko, které se nechá půl minuty odstát, aby se oddělila pěna od mléka. Espresso se nalévá jako poslední a vytvoří na povrchu mléka důvěrně známou skvrnu. Samozřejmě existuje další řada receptů na kávové speciality. Nicméně toto je výčet těch nejzákladnějších, se kterými se můžete setkat. A je dobré vědět, co si vlastně objednáváte a nazývat jej přesnými názvy. Jídla v restauraci také nehlásíte číšníkovi jako „nějaké maso s bramborem“. zdroj: https://www.lazenskakava.cz/druhy-kav/

Pokračovat na článek


JAK O SEBE PEČOVAT V ZIMĚ: DOPŘEJ SVÉ PLETI, RUKÁM I VLASŮM POTŘEBNOU PÉČI

Zima dává naší pokožce zabrat – trpí naše, pleť, ruce i vlasy. Naše celé tělo trpí na časté změny teplot, které způsobují  přechody z přetopených místností do zimy. A nevděčí nám ani jiná vlhkost zimního vzduchu. Objevují se suchá a zarudlá místa na pleti, lámající se vlasy a suché ruce. Jak tedy i v zimě mít krásnou pleť, ruce i vlasy? Na tuto otázku má odpověď Magazín 2K!Péče o pleťZákladem je vhodná kosmetika. V zimě je tedy třeba, abys přípravky, které si používala přes léto, posunula na poličce dozadu, protože nyní přijde vhod kosmetika určená speciálně proto toto chladné období. Lehké hydratační vyměň za krémy určené speciálně pro zimní období, které pokožku budou chránit před vlezlým mrazem a přechody z tepla do zimy. Krémy pro zimní období jsou hutnější, mají mastnější základ a UV filtr. Dobré jsou například kosmetické přípravky s mandlovým či avokádovým olejem.Šetrnější by mělo být také odličování. Vyhni se používání pleťové vody s alkoholem, který pleť zbytečně vysušuje. Namísto toho jsou šetrnější pleťová mléka a tonika. Dopřávej si jednou týdně výživné masky s vitamínem E nebo C. V zimě se navíc neboj používat make-up. Make-up pleť totiž v zimě chrání stejně tak jako tělo teplé oblečení.Péče o vlasyŘíká se, že vlasy jsou korunou každé ženy. Prozrazují na na nás, jak o sebe pečujeme a zdali jsme zdravé. Měla bys jim tedy věnovat důkladnou péči, a v zimě obzvlášť. Aby vlasy byly zdravé a v zimě chráněné, je důležitý především správný jídelníček – vlasům prospívá pravidelný přísun křemíku, vápníku, vitaminu B a hořčíku.Pro regeneraci vlasů jsou hodné přípravky obsahující bambucké máslo, které proniká hluboko do struktury vlasů, poskytuje jim potřebnou péči a pomáhá obnovit vlasovou strukturu. Plody, ze kterých se bambucké máslo získává jsou navíc bohaté na vitamin B a C, železo, vápník a proteiny.Péče o ruceV zimě jsou ruce stejně jako obličej a vlasy neustále vystavovány mrazu a změnám teplot. Pravděpodobně nejlepší ochranou je nosit venku rukavice. Ne vždy se nám ale podaří. Proto je třeba ruce navíc ještě častěji mazat – minimálně dvakrát denně nanést ochranný či regenerační krém. Jednou týdně je pak skvělým řešením pro suché a rozpraskané ruce zábal. Stačí si nanést na ruce silnou vrstvu krému nebo si můžeš koupit masku určenou přímo na zábaly rukou, dále ruce zabalit do igelitu a navléct rukavice či pouze obalit do ručníku. Zábal nech 15 – 20 minut působit a po sundání neoplachuj, pouze vmasíruj zbytek krému do rukou.Základem je správná strava a odpočinekMůžeš sice mít výbavu na zimu v podobě kosmetický přípravků, ovšem jejich působení se míjí účinkem, pokud nepodporuješ své zdraví i zevnitř. Dodržuj tedy (nejen) přes zimu dostatečný příjem vitamínů a minerálů. Snaž se jíst hodně ovoce a zeleniny. Pokud máš obavy, že občas nebudeš mít na ovoce či zeleninu zrovna chuť, zkus také doplňky stravy ve formě tablet.Nezapomínej ani na dostatek tekutin. V tomto období jsou nejlepší bylinné čaje, které tě zahřejí, ale jsou zároveň i zdraví prospěšné. Zima je navíc období odpočinku, takže se neboj chodit dřív spát a dopřát si vydatný spánek. V zimě bychom měli nabírat energii a zregenerovat se na další roční období. Až přijde jaro, rozkveteme spolu s ním.  

Pokračovat na článek