Výsledky vyhledávání pro dotaz para ořechy

Výsledky vyhledávání v sekci: Krása a styl

10 VĚCÍ, KTERÉ ŠKODÍ TVÉ PLETI

Tvoji pleť hyzdí akné a jiné nedokonalosti, stále se s tím snažíš bojovat, ale bez účelně. Myslíš si, že děláš vše prospěšné pro tvou pleť? A napadlo tě někdy se zamyslet, že tvé pleti škodí i věci, které děláš běžně a ani se nad tím nepozastavíš? Přečti si tento článek a zjistí, jaké věci škodí pleti!1. Špatně používané kosmetické přípravkyMnoho dívek dělá často chybu, že používá přípravky s vysokým obsahem alkoholu na celou pleť, které jsou určené pouze na vzniklý pupínek nebo zánět. Na celou pleť jsou nevhodné, neboť pleť zbytečně přesušují a dráždí.Další chybou v používání přípravků je nanesení přebytečné množství krému na problematické místo s tím, že to pomůže rychleji problém odstranit. Je to samozřejmě omyl a velká chyba! Tím že na místo naneseš větší množství krému, nedocílíš rychlejšího hojení, naopak se problém může více zhoršit, jelikož pleť krémem doslova ucpeš.2. Parfémy a laky na vlasyJe důležité, aby sis při lakování vlasů nebo při nanášení parfému dávala před obličej ruku, neboť na tvou plet můžou rozstřikováním přípravku dopadnout kapičky, které způsobí podráždění nebo dokonce ekzémy! Raději po aplikaci laku omyj pleť ještě vodou nebo otři vlhkým ubrouskem.3. PolštářeZní to sice zvláštně, že i polštáře můžou tvé pleti škodit, ale je to tak! Odumřelé buňky, které se přes noc z pleti odlupují, zůstanou na tvém polštáři a vytváří tak škodlivé mikroorganismy. Je tedy nutné své povlečení častěji měnit, nejlépe dvakrát do měsíce.4. Mobilní telefonyPředstav si to – telefon nosíš všude s sebou, saháš na něj v autobuse, venku, doma, a pak ho na hodinu přiložíš na tvář a voláš s kamarádkou. Na tvojí pleť se tak dostává spousta bakterií, které se na telefon nachytaly během dne, navíc se ještě na místě, kde máš přiložený telefon přehříváš. Snaž se tedy dlouhé hovory dělat přes zapnutý reproduktor a čas od času si mobil přetřít antibakteriálním ubrouskem.5. Nedostatek tekutinChceš-li zpomalit stárnutí své pleti, neměla bys zapomínat pravidelně pít. Pokožka, která má nedostatek tekutin je křehčí a rychleji stárne. Během dne bys tedy měla vypít 2 – 2,5 litrů tekutin, v horku, při zvýšené zátěži nebo nemoci by měl být příjem tekutin ještě vyšší. Pij hlavně nesycené a neslazené vody, jako jsou čaje, ovocné či zeleninové šťávy a voda.Neměla bys ale během půl hodiny vypít naráz půl litru vody, přetížila bys tak ledviny. Nejlépe je každou hodinu vypít 2 – 3 deci.6. Nevhodná stravaPokud máš ráda sladké, kávu, pečené, kořeněná či mastná jídla, mléko nebo bílé pečivo, tak ani to není pro tvou pleť prospěšné. Pleť totiž citlivě reaguje na to, co jíme, tak bys jí měla dopřát spíše více zeleniny, ovoce, ořechy, polévky a libového maso. Pleti samozřejmě neprospívá ani kouření.Nejen že budeš zdravě jíst, ale důležité je jíst také pravidelně, protože pokud nebudeš často stíhat snídani, oběd nebo svačinu, projeví se to i na tvé pleti – budou jí chybět vitaminy, esenciální mastné kyseliny a minerály. Pokožka pak opět rychleji stárne.7. Špatná hygienaRáno se nalíčíš a přes den pak ještě navíc na pleti ulpívá spousta nečistot a prachu. Ke všemu smog a prach brání kůži v dýchání, tudíž bys nikdy neměla zapomínat se večer před spaním odlíčit. Špatná celková hygiena navíc může vést k vážným kožním problémům.8. Nedostatečný spánekPři nedostatečném spánku se tělo nestíhá regenerovat. Ve spánku totiž organismus zpracovává všechny látky získané během dne, nedojde-li k potřebnému zpracování, začne je vylučovat přes kůži, a to jí zbytečně dráždí a škodí. Pokud málo spíš, nejsi unavená jen ty, ale i tvá pleť, která je zašedlá, více vrásčitá a objevují se kruhy pod očima.9. Horká voda a chlórDopřeješ-li si ráda horkou koupel či sprchu, měla bys vědět, že v horké vodě se narušuje vnější vrstva pokožky, takže pleť se vysušuje a rychleji stárne. Podle studií je prý nejčastější příčinou suché a citlivé pleti právě sprchování v horké vodě.Dalším neduhem pro tvou pleť je koupání v bazénu. Plavání je sice dobré pro tvoji postavu, ale stačí hodina v chlorované vodě a tvoje kůže doslova trpí. Je pak slabší a zranitelnější, takže jakmile vyjdeš z bazénu, tak se ihned osprchuj a umyj sprchovým gelem, jinak ze sebe chlór nesmyješ.10. Nadměrné opalováníMáš ráda, když je tvá kůže hezky snědá, a tak se často vystavuješ slunečnímu záření nebo chodíš do solária? Za čas se to ale projeví na tvé pokožce nejen krásným hnědým opálením, ale tvoje pokožka se bude také vysušovat a předčasněji stárnout. Nehledě na to, že UV záření podporuje vznik rakoviny kůže!

Pokračovat na článek


NENÍ PARFÉM JAKO PARFÉM ANEB CO JSI O PARFÉMECH MOŽNÁ NEVĚDĚLA

Být hezky nalíčená, učesaná a oblečená, to ještě není vše. Na závěr je totiž důležité to podtrhnout krásnou vůní, která zdůrazní tvoji osobnost a zaručí, že si tě podle ní bude každý pamatovat. Umíš si ale vybrat tu správnou vůni a víš o nich vše, co bys vědět měla?Není parfém jako parfémUrčitě sis všimla, že různé vůně, které doma máš nebo si v obchodě vybíráš, mají různé označení. Mám namysli označení parfém, parfemovaná voda, toaletní voda apod. Určitě bys měla vědět, že pokud jsi za voňavku dala pár stovek, nejedná se o parfém. Je to mylné označení pro všechny typy vůní, při tom pravý parfém stojí v řádech desetitisíců a více. Jedná se totiž o čistý extrakt vůně, kterého je většinou je pár mililitrů, za to vydrží na tobě vonět i několik dnů, a to i po umytí a jeho spotřeba je také celkem pomalá. Parfémy vyrábí jen malé množství výrobců.Tyto vůně tedy nelze navzájem porovnávat, mají totiž každá jiné složení. Parfém obsahuje 15 až 30 % vonné parfémové kompozice v koncentrovaném lihu (alkoholu). Parfémová voda (Eau de Parfum, EdP) obsahuje 8 až 15 % vonné parfémové kompozice v cca 85-90% lihu. Toaletní voda (Eau de Toilette, EdT) obsahuje 4 až 8 % vonné parfémové kompozice v cca 80% lihu.Jak se vůně získávají?Parfémy se vyrábí podobně jako alkoholové nápoje nebo léky. Existuje několik způsobů, jak se získává koncentrovaná vůně, která když se řádně zakomponuje a smísí s alkoholem, promění se v jedinečný parfém.Destilace jiným slovem odpařování je osvědčená metoda, kterou objevili již staří Arabové. Destilace se provádí tak, že se tekutina obsažená rostlinných buňkách zahřeje společně s vodou, pára z rostliny se vytáhne, dále se ochladí a tím také uchová (kondenzuje).Extrakce neboli louhování, se provádí pomocí rozpouštědla může být prováděna za nízké nebo vysoké teploty vonnými nebo aromatickými rozpouštědly.Lisováním se získávají například silice citrusu, neboť již při 100 °C podléhají zkáze, proto se získávají touto studenou cestou a ne destilací parou.Anfleráž je metoda, při které se skleněný plát pokryje vrstvou tuku a na ní se po té pokládají jednotlivé květy. Tuk do sebe nasákne silice a po té se rozpustí v lihu.Dnes je již většina ingrediencí, přidávaná do parfému, chemická, dříve to ovšem byly jen bylinky, květiny a koření. Parfém v dnešní obsahuje 20 – 250 ingrediencí. Pižmo neboli mošus se dříve získával s pohlavních žláz kabra pižmového. Kabar byl však již téměř vyhuben, je tedy pižmo vyráběno synteticky.Jak parfém vybírat?Není žádná speciální metoda, jak parfém vybírat, jediné co musíš udělat, že zapojíš své čichové buňky a vybereš, co ti bude vonět nejlépe. Parfém bys ale neměla zkoušet ve víčko, nebo že ho prostě rozprášíš před sebe. Nanes ho tam, kde bývá pokožka nejvíce prokrvena, takže tam kde ucítíš puls a nech ho na sobě celý den, abys zjistila, jak tvá vybraná vůně voní v průběhu dne. Vůně ti totiž může vonět napoprvé jinak, než po několika hodinách. Nezkoušej ani více jak 3 vůně během chvíle, čich se totiž unaví a už bys nemusela vybírat objektivně.Může se stát a možná už se ti to i stalo, že jsi šla vybírat parfém, který na tvé kamarádce voněl úžasně, ale na tobě voněl úplně jinak a vůně už se ti třeba tolik nelíbila. Stejný parfém totiž voní na každém jinak. Je to způsobeno odlišným pH pokožky, různými stravovacími návyky, životním stylem a také léky.  

Pokračovat na článek


ZHUBNOUT A NEHLADOVĚT? ŽÁDNÝ PROBLÉM…

Potřebuješ rychle shodit nějaké to kilo dolů, všelijaké diety s JOJO efektem jsi už vyzkoušela a už jsi zoufalá? V první řadě zapomeň na hladovění! Místo toho zkus do svého jídelníčku zařadit 5 následujících potravin, které ti pomůžou odolat sladkostem a dalším pochoutkám.Měj na paměti, že musíš jíst věci bohaté na vitamíny a minerály, aby tvůj organismus fungoval tak, jak má. Už jen toto je základ a jak víš, začít se někde musí. Pozorně čti a dozvi se, jakých 5 věcí bys neměla ve svém jídelníčku vynechávat.Para ořechyTeď se asi budeš divit, ale právě para ořechy přispívají ke správnému fungování metabolismu a zlepšují náladu. Díky vysokému obsahu selenu tě para ořechy udrží aktivní po celý den. Jsou perfektním společníkem v případě, že tě chytne mlsná třeba na sladkou čokoládu. Proto se je snaž mít vždy po ruce, jsou to totiž opravdoví profíci v boji proti nezdravým sladkostem.ČočkaZ vlastní zkušeností vím, že mnoho z nás dá přednost radši smaženému řízku, než čočce. Děláme ale velikou chybu, protože čočka obsahuje vysoké množství vitamínu B, železa a vlákniny. Bílkoviny z luštěnin jsou nezbytným pomocníkem při vypuzení tuků z organismu. Neměla by tudíž chybět ve tvém týdenním jídelníčku. Neříkám, že ji musíš jíst každý den, postačí klidně 1x. Zde ale neplatí, že méně je někdy více, zde platí pravý opak: čím více, tím lépe.A chceš tip, jak ji připravit tak, aby ti chutnala? Zkus vařenou čočku kombinovat s citronovou šťávou a petrželkou. Uvidíš, ještě se budeš oblizovat.Kyselé zelíSvěte, div se! Ale dlouholeté a četné studie prokázaly, že kyselé zelí má přímo magický účinek na náš organismus. Tato přírodní látka přispívá k vytváření zdravých bakterií v našem žaludku a střevech. Proto ani kyselé zelí by nemělo chybět ve tvém stravování. Pro-bakterie, které nám pomáhají zhubnout, odstraňují již vytvořené tukové usazeniny. A jak zelí konzumovat? Stačí si připravit svůj oblíbený salát či sendvič a zakomponovat do něj i zelí. Bude to mňamka.Klíčky vojtěškyJako předešlé potraviny, i klíčky mají velmi pozitivní vliv na náš metabolismus. Jsou bohaté na vitamíny A, B, C a K, dále železo, hořčík, zinek a vápník. Konzumací se sníží jak počet kalorií ve vašem těle, tak budete mít více energie. Klíčky jsou totiž velmi nízkokalorické. Za zkoušku to stojí, ne? Stačí jich sníst pár denně.MušleVím, co si asi teď říkáš… Ale mušle jsou opravdu velmi zdravé a věř, zase tak nechutné nejsou. Řadí se vůbec mezi jedny z nejdůležitějších ingrediencí ve vašem jídelníčku určeném pro hubnutí. Mají nízký obsah nasycených tuků a poskytnou vašemu tělu spoustu zdravých bílkovin. Navíc, mušle obsahují velké množství zinku a hořčíku, které jsou nezbytné pro správné fungování metabolismu!!Tak, snad jsem ti aspoň trochu poradila a dala ti nějaké tipy, o kterých jsi zatím nevěděla.  

Pokračovat na článek



Výsledky vyhledávání v sekci: Zdraví

8 POTRAVIN, KTERÉ VÁM POMOHOU PROTI STRESU

Čas vás neustále někam tlačí, musíte stíhat termíny, fungovat doma i v práci, a při tom mít pořád úsměv na tváři. To je úděl každé produktivní ženy. Jak ale nepodlehnout stresu? Magazín 2K pro vás má 8 potravin, které vám pomohou v boji proti stresu.1. Listová zeleninaVětšina z vás v pokušení dát si ve spěchu nějaký ten fasfood, zapomíná na příznivé účinky zdravé stravy pro naše tělo i mysl. Především na listovou zeleninu často zapomínáme. Listová zelenina je bohatá na kyselinu listovou, která podporuje produkci dopaminu v mozku. Ten je zase zodpovědný za hormon štěstí.Podle studie University of Otago provedené v roce 2013, vysokoškoláci kteří důsledně jedli zeleninu každý den se cítili šťastnější, klidnější a měli mnohem více energie, než ti, kteří zeleninu nejedli vůbec.2. MlékoMléko je bohaté na vápník, ale také nabízí vitamíny B1, B2, bílkoviny, draslík a antioxidanty. U všech těchto látek je prokázáno, že napomáhají v boji proti nespavosti. Proto se traduje, že je dobré vypít sklenici teplého mléka před spaním. Výsledek se dostaví ráno, když se probudíte plné energie.3. Hořká čokoládaUrčitě jsou vám známy účinky čokolády. Čokoláda je jeden z největších léků stresu. Potvrzeno to bylo v roce 2009 švýcarskou studií. Konzumujte nejlépe hořkou kvalitní čokoládu s vysokým obsahem kakaa.4. Ořechy a semínkaAť už jsou to mandle, vlašské ořechy, kešu, pistácie nebo dýňová semínka, máte jistotu, že vám zaručeně srazí hladinu stresu. Dýňová semínka se mohou pochlubit tryptofanem, který pomáhá mozku ve výrobě serotoninu, zatímco kešu oříšky obsahují selen, který je spojen se zvýšením nálady. 5. Zelený čajZelený čaj obsahuje aminokyselinu zvanou L-theanin, který v mozku navozuje stav hluboké relaxace bez pocitu ospalosti.6. AvokádoAvokádo je bohaté na glutahion, ten pomáhá odbourávat tuky a chrání organismus před oxidačním stresem. Dále avokádo obsahuje velké množství kyseliny listové, vitamin E, beta karoten a lutein.7. Ovesné vločkyVšichni víme, že ovesné vločky jsou bohaté na vlákninu, která pomáhá při trávení potravy. Má schopnost absorbovat vodu, bobtnat a v trávicím traktu kvasí, proto může být dobrým zdrojem energie. Smíchejte tedy ovesné vločky s mlékem nebo bílým jogurtem a máte dobrou obranu proti stresu hned na snídani.8. HeřmánekHeřmánek pomáhá uklidnit nervy, zmírňuje příznaky úzkosti a podporuje dobrý spánek. Pijte tedy heřmánkový čas, když jste nervózní nebo si můžete dokonce přidat heřmánek i do koupele.Nenechte, aby stres ovládal váš život. Při zdravé stravě a pravidelném cvičení můžete lépe předcházet stresu a budete mít více energie na zvládání každodenních úkolů.

Pokračovat na článek


UŽIJ SI CHUTNÉ VÁNOCE ANEB JAK NA (NE)PŘIBRAT

A je to tady! Gastronomické šílenství jménem Vánoce. Pulzující myšlenka, která nás pronásleduje na každém kroku – hlavně moc nepřibrat! Na každém internetovém rohu najdeme článek, jak nepřibrat o Vánocích, jak zhubnout po Vánocích a nebo jak si na Vánoce udržet štíhlou linii. Ale magazín 2K ti dnes poví proč právě s tímto si vrásky nedělat!Vánoce přicházejíJen málokdo z nás si dokáže pravé Vánoce představit bez cukroví a bez bramborového salátu. Tak nač měnit tuto kouzelnou tradici?Moje maminka nepeče cukroví, za mou babičku napeče cukroví Lidl a ani žádná z mých tet nepeče cukroví, tudíž nemohu přímo posoudit, jak lze zvládat nezvladatelnou chuť na cukroví. Proto o Vánočním čase zbožňuji návštěvy svých kamarádek, kde pečou maminky, babičky i tety. Nebo vánoční besídky, kdy všichni moji spolužáci přinesou vzorky vánočních výtvorů svých rodinných příslušníků. To už pak naprosto přesně vím, co je ta nezvladatelná chuť ochutnat. Moje ruka neposlouchá můj mozek a mé chuťové pohárky vyprodukují tolik slin, že by se za ně nemusel stydět ani bernardýn.Dám si, ale nepřejím seKterá z nás by nechtěla mít krásnou postavu, útlé boky a výstavní stehna. Vánoce nám tuto vizi mírně narušují, to je pravda. Ovšem existuje spousta triků, které nám alespoň pomohou mít lepší pocit.Jsem toho názoru, že když o vánočním čase rodinná tabule nabízí spoustu dobrot není třeba se velmi omezovat. Proč nervy trápit věčným odříkáním pamlsků v podobě vanilkových rohlíčků, vosích hnízd nebo perníčků. Samozřejmě, že je dobré mít na paměti varovnou kontrolku-NEPŘEJÍDAT SE. Nejideálnější je od každého druhu cukroví ochutnat pouze jeden vzorek a neládovat do sebe jeden kousek za druhým. Důležité je vědět, kdy má náš žaludek dost, nebo také rozvrhnout si správně naše výjimečné mlsání.Jednou za čas, během Vánoc je ovšem dobré, když mluvíme o cukroví, nahradit ho sušeným ovocem, přeci jen s vizí krásné postavy nemůžeme naše tělo zásobovat jednou kalorickou bombou za druhou. Mimo jiné je tu také možnost napéct si minimálně kalorické cukroví. Internet nám nabízí nepřeberné množství různých málo kalorických receptů na výborné vánoční cukroví. Jeden lehký recept z internetu jsem pro vás, já nepečící dcera své nepečící maminky, vyzkoušela.Vločková kolečkaPotřebuješ:100g ovesných vloček, 150g vlašských ořechů, 1 vejce, prášek do pečiva, vanilkový cukr, 80g medu, 80g rostlinného tuku, oříšky nebo rozinky na ozdobuPostup:Nejprve si opečeš všechny vločky na sucho na pánvi, poté je necháš vychladnout. Mezitím si nastrouháš ořechy, které do vloček společně s vejcem, práškem do pečiva, vanilkovým cukrem, medem a změklým (ne rozpuštěným) tukem, přidáš.Ze všech těchto surovin vypracuješ hladké těsto, které potom necháš odležet a ztuhnout v ledničce. Zhruba tak hodinu až dvě.Až bude těsto ztuhlé, vyválíš z něj tenký plát, ze kterého vykrajuješ kolečka, jak budou silná a velká je na tobě (když nemáš “vykrajovátko”, můžeš použít obyčejnou skleničku). Mezitím si předehřej troubu cca na 150 °C. Na vymazaný plech, nebo papírem vyložený plech pokládáš kolečka, která ještě před pečením potřeš žloutkem, aby se hezky leskla, na ozdobu můžeš dát oříšek nebo rozinku, to je také na tobě. Kolečka v troubě necháme zhruba 10-15 minut.Hotový výtvor je výborný a velmi lehký, minimálně splňuje kritéria ne moc sladkého cukroví. Tento recept určitě zvládne každá z nás.A u štědrovečerní večeře hoď štíhlou linii na chvíli za hlavu, stejně tak tipy, že nahradíš majonézu v salátu jogurtem nebo, že místo kapra si dáš pouze filet z tresky. Není nad opravdové české Vánoce se vším všudy.A proto ti přeji krásné prožití Vánočních svátků a plná bříška bez přejídání.

Pokračovat na článek