11ZOBRAZENÍ

Být hezky nalíčená, učesaná a oblečená, to ještě není vše. Na závěr je totiž důležité to podtrhnout krásnou vůní, která zdůrazní tvoji osobnost a zaručí, že si tě podle ní bude každý pamatovat. Umíš si ale vybrat tu správnou vůni a víš o nich vše, co bys vědět měla?

Není parfém jako parfém

Určitě sis všimla, že různé vůně, které doma máš nebo si v obchodě vybíráš, mají různé označení. Mám namysli označení parfém, parfemovaná voda, toaletní voda apod. Určitě bys měla vědět, že pokud jsi za voňavku dala pár stovek, nejedná se o parfém. Je to mylné označení pro všechny typy vůní, při tom pravý parfém stojí v řádech desetitisíců a více. Jedná se totiž o čistý extrakt vůně, kterého je většinou je pár mililitrů, za to vydrží na tobě vonět i několik dnů, a to i po umytí a jeho spotřeba je také celkem pomalá. Parfémy vyrábí jen malé množství výrobců.

Tyto vůně tedy nelze navzájem porovnávat, mají totiž každá jiné složení. Parfém obsahuje 15 až 30 % vonné parfémové kompozice v koncentrovaném lihu (alkoholu). Parfémová voda (Eau de Parfum, EdP) obsahuje 8 až 15 % vonné parfémové kompozice v cca 85-90% lihu. Toaletní voda (Eau de Toilette, EdT) obsahuje 4 až 8 % vonné parfémové kompozice v cca 80% lihu.

Jak se vůně získávají?

Parfémy se vyrábí podobně jako alkoholové nápoje nebo léky. Existuje několik způsobů, jak se získává koncentrovaná vůně, která když se řádně zakomponuje a smísí s alkoholem, promění se v jedinečný parfém.

Destilace jiným slovem odpařování je osvědčená metoda, kterou objevili již staří Arabové. Destilace se provádí tak, že se tekutina obsažená rostlinných buňkách zahřeje společně s vodou, pára z rostliny se vytáhne, dále se ochladí a tím také uchová (kondenzuje).

Extrakce neboli louhování, se provádí pomocí rozpouštědla může být prováděna za nízké nebo vysoké teploty vonnými nebo aromatickými rozpouštědly.

Lisováním se získávají například silice citrusu, neboť již při 100 °C podléhají zkáze, proto se získávají touto studenou cestou a ne destilací parou.

Anfleráž je metoda, při které se skleněný plát pokryje vrstvou tuku a na ní se po té pokládají jednotlivé květy. Tuk do sebe nasákne silice a po té se rozpustí v lihu.

Dnes je již většina ingrediencí, přidávaná do parfému, chemická, dříve to ovšem byly jen bylinkykvětiny a koření. Parfém v dnešní obsahuje 20 – 250 ingrediencí. Pižmo neboli mošus se dříve získával s pohlavních žláz kabra pižmového. Kabar byl však již téměř vyhuben, je tedy pižmo vyráběno synteticky.

Jak parfém vybírat?

Není žádná speciální metoda, jak parfém vybírat, jediné co musíš udělat, že zapojíš své čichové buňky a vybereš, co ti bude vonět nejlépe. Parfém bys ale neměla zkoušet ve víčko, nebo že ho prostě rozprášíš před sebe. Nanes ho tam, kde bývá pokožka nejvíce prokrvena, takže tam kde ucítíš puls a nech ho na sobě celý den, abys zjistila, jak tvá vybraná vůně voní v průběhu dne. Vůně ti totiž může vonět napoprvé jinak, než po několika hodinách. Nezkoušej ani více jak 3 vůně během chvíle, čich se totiž unaví a už bys nemusela vybírat objektivně.

Může se stát a možná už se ti to i stalo, že jsi šla vybírat parfém, který na tvé kamarádce voněl úžasně, ale na tobě voněl úplně jinak a vůně už se ti třeba tolik nelíbila. Stejný parfém totiž voní na každém jinak. Je to způsobeno odlišným pH pokožky, různými stravovacími návyky, životnístylem a také léky.